Ekstremalne zjawiska pogodowe są wymieniane jako jedno z pięciu największych światowych ryzyk dla biznesu. Wichury, nawałnice, podtopienia, ekstremalnie wysokie temperatury mają wpływ na bezpieczeństwo pracy również w Polsce.
World Economic Forum po raz piętnasty opublikowało raport dotyczący krytycznych zagrożeń dla globalnej gospodarki. Global Risks Report 2020 w czołówce ryzyk dla biznesu wskazuje na:
- ekstremalne zjawiska pogodowe,
- niewystarczające działania zapobiegające ociepleniu klimatu,
- katastrofy środowiskowe spowodowane przez człowieka,
- degradację bioróżnorodności i ekosystemów,
- katastrofy naturalne.
Monitoruj i zapobiegaj
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa w Polsce w ostatnich latach monitoruje: nawałnice, burze, obfite opady deszczu, śniegu, grad, wysoką i niską temperaturę, wichury, huragany, tornada, cyklony, trzęsienia ziemi, osuwiska, powodzie. Coraz częściej zmiany te dają się we znaki również przedsiębiorcom i pracodawcom.
– Każdy zarządca obiektu powinien na bieżąco monitorować stronę internetową RCB, aby móc właściwie zabezpieczyć się przed skutkami tego typu zjawisk. W rzeczywistości jest tak, że osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo podejmuje określone działania zapobiegawcze, kiedy otrzymuje informację od RCB lub z odpowiedniego szczebla administracyjnego (w ramach zarządzania kryzysowego) – mówi Małgorzata Kochańska, doradca prezesa SEKA S.A., ekspertka Koalicji Bezpieczni w Pracy.
Pracodawcy w ramach swoich działań wewnętrznych powinni opracowywać poradniki lub instrukcje dotyczące zachowania się pracowników w takich sytuacjach.
Dbaj o pracownika w upały
W Polsce w ostatnich latach notowane są rekordowe temperatury powietrza, które są efektem zachodzących globalnych zmian klimatycznych. Podczas takich upałów pracodawca ma szczególne obowiązki względem pracownika, które są określone w polskim prawie.
Małgorzata Kochańska tłumaczy, że mamy konkretne parametry temperatur, w których pracodawca ma obowiązek podjąć określone działania.
– I tak dla temperatur powyżej 28°C w pomieszczeniach pracy, a 26°C w warunkach szczególnych pracodawca ma dostarczać pracownikom odpowiednio napoje zimne lub gorące w zależności od wykonywanej pracy, napoje wzbogacone o sole mineralne i witaminy. W przytoczonym przepisie ust. 2 § 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów Dz. U. 1996, nr 60, poz. 219 z późn. zm. nie podaje się konkretnych wielkości. Leży to w gestii pracodawcy (po uzgodnieniu z przedstawicielami pracowników, związków zawodowych), w jakiej formie ma być spełniony ten wymóg prawny – dodaje Małgorzata Kochańska.
Najbardziej narażeni na oddziaływanie temperatur (wysokich i niskich) są pracownicy świadczący swoją pracę w środowisku zewnętrznym (np. budowlańcy, kurierzy, listonosze) oraz pracujący w obiektach o słabej termoizolacji (np. stalowe magazyny, budynki bez klimatyzacji).
Źródło: Koalicja Bezpieczni w Pracy
Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA