– system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point), zwany „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na […]
– są to zmiany strumienia światła spowodowane zmianami napięcia sieci zasilającej. W zależności od częstotliwości zmian natężenie światła i częstotliwości zmian położenia przedmiotu (głównie obrotu) zmiany te mogą być dla oka niepostrzegalne. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe w środowisku pracy, ODDK Gdańsk 2006 r.
– wypływ krwi poza światło naczynia krwionośnego (tętnicy, żyły, naczynia włosowatego). Krew może wylewać się do jam ciała lub światła narządu , do tkanek (np. mięśni) lub na zewnątrz przez ranę. Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny Medycyna; RTW 1997 r. Wypływanie krwi wolne i skąpe nazywamy krwawieniem.