– stan środowiska pracy mogący spowodować wypadek lub chorobę. Według rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
Zobacz także
WYJŚCIE EWAKUACYJNE
– z pomieszczeń, w których mogą przebywać ludzie, należy zapewnić bezpieczne wyjście prowadzące bezpośrednio na przestrzeń otwartą albo bezpośrednio lub pośrednio na poziome lub pionowe drogi komunikacji ogólnej, zwane drogami ewakuacyjnymi. Szerokość wyjścia ewakuacyjnego powinna być dostosowana do liczby osób przebywających w pomieszczeniu, licząc 0,6 m na 100 osób, przy minimalnej szerokości 0,9 m i […]
ŚRODEK SPOŻYWCZY ZEPSUTY
– środek spożywczy, którego skład lub właściwości uległy zmianom wskutek nieprawidłowości zaistniałych na etapie produkcji, obrotu lub pod wpływem działań czynników naturalnych, takich jak: wilgotność, czas, temperatura lub światło, albo wskutek obecności drobnoustrojów, a także zanieczyszczeń, powodujących, że nie nadaje się on do spożycia zgodnie z jego przeznaczeniem w rozumieniu art. 14 ust. 2 lit. b i ust. 5 […]
MIKROORGANIZMY (łącznie z genetycznie modyfikowanymi)
– 1) to kultury komórek i ludzkie pasożyty wewnętrzne, mogące wywołać infekcję, alergię lub działanie toksyczne. Według Dyrektywy nr 90/679. 2) mikroorganizmy, drobnoustroje – to sztuczna grupa nie mająca formalnego charakteru systematycznego, obejmująca drobne, zwykle jednokomórkowe organizmy widoczne pod mikroskopem: bakterie, pierwotniaki, wirusy, glony i niektóre grzyby. Wiele drobnoustrojów pasożytuje w innych organizmach, w tym […]