– rozmieszczenie, zgodnie z przepisami i zasadami wiedzy technicznej, na terenie budowy maszyn i innych urządzeń technicznych, składowisk materiałów i konstrukcji budowlanych, dróg kołowych i pieszych, sieci, rurociągów i przewodów instalacji oraz obiektów, pomieszczeń i urządzeń administracyjnych, socjalnych i sanitarnych, z uwzględnieniem warunków usytuowania i użytkowania istniejących i projektowanych obiektów. Według rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych
Zobacz także
TEREN BIOLOGICZNIE CZYNNY
należy przez to rozumieć teren o nawierzchni urządzonej w sposób zapewniający naturalną wegetację roślin i retencję wód opadowych, a także 50% powierzchni tarasów i stropodachów z taką nawierzchnią oraz innych powierzchni zapewniających naturalną wegetację roślin, o powierzchni nie mniejszej niż 10 m2 , oraz wodę powierzchniową na tym terenie Według rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia […]
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
MIKROORGANIZMY (łącznie z genetycznie modyfikowanymi)
– 1) to kultury komórek i ludzkie pasożyty wewnętrzne, mogące wywołać infekcję, alergię lub działanie toksyczne. Według Dyrektywy nr 90/679. 2) mikroorganizmy, drobnoustroje – to sztuczna grupa nie mająca formalnego charakteru systematycznego, obejmująca drobne, zwykle jednokomórkowe organizmy widoczne pod mikroskopem: bakterie, pierwotniaki, wirusy, glony i niektóre grzyby. Wiele drobnoustrojów pasożytuje w innych organizmach, w tym […]