– czynności ustalające relację między wartościami wielkości mierzonej wskazanymi przez przyrząd pomiarowy a odpowiednimi wartościami wielkości fizycznych, realizowanymi przez wzorzec jednostki miary.
Zobacz także
DOBRA PRAKTYKA PRODUKCYJNA (GMP)
– działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną, zgodnie z jej przeznaczeniem. GMP odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
RYZYKO WYPADKOWE KONTROLOWANE
– oznacza, że wszystkie teoretyczne i praktyczne, lecz prawdopodobne okoliczności i przyczyny powstania zagrożenia wypadkowego, a także jego aktywizacji zostały wszechstronnie poznane i uświadomione (zidentyfikowane). Ponadto zastosowano dostateczne środki techniczno – technologiczne, organizacyjne i związane z zachowaniem ludzi, uniemożliwiające zaistnienie zagrożenia wypadkowego, a także nawet w przypadku jego zaistnienia – uniemożliwiające jego aktywizację. Na podstawie […]
PIORUNOCHRONNE URZĄDZENIE
– do podstawowych części urządzenia należą: a) zwód – przyjmujący bezpośrednio wyładowania atmosferyczne, b) przewód odprowadzający – łączący po najkrótszej drodze zwód z przewodem uziemiającym, c) uziom – przewód uziemiający położony w ziemi, przekazujący do ziemi ładunek, d) zacisk probierczy – umożliwiający pomiar rezystancji uziemienia. Według B. Rączkowski, BHP w praktyce, ODDK Gdańsk 2009 r.