– dodawanie do środków spożywczych jednego lub kilku składników odżywczych, niezależnie od tego, czy naturalnie występują one w tym środku spożywczym, czy nie, w celu zapobiegania niedoborom lub korygowania niedoborów tych składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Zobacz także
PASOŻYT
– organizm żyjący w ciele lub na powierzchni innego organizmu żywego, zależny od niego pod względem odżywiania i ochrony. Pasożyty zewnętrzne żyją na powierzchni, wewnętrzne – we wnętrzu danego organizmu. Pasożyty nie przyczyniają się do dobrostanu swego gospodarza, a często są nawet szkodliwe. Pasożyty człowieka wywołują bardzo dużo chorób i obejmują m.in.: wirusy, bakterie, grzyby, […]
STAŁY USZCZERBEK NA ZDROWIU
uważa się takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu nierokujące poprawy. ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (t.j. Dz.U. 2019 poz. 1205).
System HACCAP
Postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. System polega na przeprowadzeniu analizy zagrożeń […]