– środek prawny Państwowej Inspekcji Pracy. Wydawane jest w razie stwierdzenia innych naruszeń aniżeli w nakazie lub sprzeciwie, a także w razie celowości wyciągnięcia konsekwencji w stosunku do osób winnych. Według ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 r. o Państwowej Inspekcji Pracy
Zobacz także
BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY
– 1) zespół warunków, które muszą być zachowane, aby ludzie mogli pracować bezpiecznie, czyli bez wypadku i bez szkody dla zdrowia; 2) zespół przedsięwzięć obejmujący wszystkie działania i angażowane w nie środki, służące zapobieganiu urazom (wypadkom przy pracy); 3) stan warunków i organizacji pracy oraz zachowań pracowników zapewniający wymagany poziom ochrony zdrowia i życia przed […]
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
POSTĘPOWANIE POWYPADKOWE
– są to czynności zespołu powypadkowego, który po otrzymaniu wiadomości o wypadku jest obowiązany: 1) dokonać oględzin miejsca wypadku, stanu technicznego maszyn i innych urządzeń technicznych, stanu urządzeń ochronnych oraz zbadać warunki wykonywania pracy i inne okoliczności, które mogły mieć wpływ na powstanie wypadku, 2) jeżeli jest to konieczne, sporządzić szkic lub wykonać fotografię miejsca wypadku, 3) wysłuchać wyjaśnień […]