WOLNE RODNIKI

– wysoce aktywne chemicznie atomy lub grupy atomów, pozostające w stanie wolnym jedynie przez bardzo krótki okres i w specyficznych warunkach. Charakteryzują się posiadaniem przynajmniej jednego niesparowanego elektronu. Wolne rodniki mogą znacznie uszkadzać DNA, białka oraz składniki lipidowe błon komórkowych, w których rozpoczynają łańcuchowe reakcje wolnorodnikowe. Są one prawidłowo zmiatane przez antyoksydanty i substancje towarzyszące, takie jak witaminy E i A, selen, miedź, cynk i mangan. Uważa się, że wolne rodniki produkowane w nadmiarze lub w niewystarczającym stopniu neutralizowane leżą u podstaw miażdżycy , nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby popromiennej i wiele innych. Uważa się, że ich produkcja pobudzana jest przez liczne czynniki, w tym  przez promieniowanie, zanieczyszczenie środowiska i palenie papierosów.  Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny , Medycyna; RTW 1997 r.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.