– a) WZW typu „A” –choroba wywołana przez wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV – Hepatitis A Virus). Wirus ten wydalany jest z kałem. Do zakażenia dochodzi na skutek spożycia skażonej żywności, b) WZW typu „B” – choroba wywołana przez wirusa zapalenia wątroby typu B (HBV – Hepatitis B Virus). Często nazywane „żółtaczką wszczepienną”. Do zakażenia tym wirusem dochodzi na drodze pozajelitowej (przez zakażoną krew lub skażone nią narzędzia, podczas zabiegów medycznych, w salonach fryzjerskich i kosmetycznych). Wirus obecny jest w moczu, ślinie, łzach, spermie. Źródłem zakażenia są chorzy oraz tzw. nosiciele czyli osoby, które nie mając objawów choroby są źródłem zakażenia innych osób. Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny , Medycyna; RTW 1997 r. oraz K. Janicki, Domowy poradnik medyczny, PZWL, Warszawa 1989 r.
Zobacz także
STRES
– 1) pojęcie stresu można zdefiniować na dwa sposoby. Po pierwsze jest to czynnik oddziałujący na organizm ludzki w postaci sił i nacisków zarówno fizycznych jak psychicznych i społecznych, będący przyczyną zmian w organizmie, traktowanych jako coś niepożądanego. Drugie znaczenie opisuje stres jako skutek działania nacisku czynników zewnętrznych zwanych stresorami. Praca zawodowa jest dla człowieka […]
PIĘĆ ZŁOTYCH REGUŁ
– dotyczy przygotowania miejsca pracy przy urządzeniach elektrycznych w stanie beznapięciowym: 1) wyłączenie napięcia, 2) zabezpieczenie wyłączonego przewodu przed przypadkowym załączeniem napięcia, 3) sprawdzenie braku napięcia, 4) uziemienie i zwarcie wyłączonego przewodu, 5) osłonięcie części pod napięciem. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1992 r.
JAKOŚĆ ZDROWOTNA ŻYWNOŚCI
– ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).