– formułowanie sądu o ryzyku, określanie wartości ryzyka według przyjętych kryteriów. Według Nowoczesne metody zarządzania bezpieczeństwem. Ocena ryzyka w aspekcie zarządzania bezpieczeństwem. Materiały szkoleniowe Ośrodka Szkolenia Państwowej inspekcji Pracy. Wrocław 2000 r. Polska Norma PN-N-18002 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego – etap ten określa jako wyznaczanie dopuszczalności ryzyka.
Zobacz także
POŻAR
– 1) niekontrolowany w czasie i przestrzeni proces wydzielania ciepła połączony z przenoszeniem masy. Proces palenia definiujemy więc jako pożar gdy zachodzą następujące okoliczności: przebiega on w warunkach niekontrolowanych, niszczy wartości materialne nie przeznaczone do zniszczenia w danym czasie i w taki sposób, jego likwidacja wymaga zastosowania środków gaśniczych; 2) niekontrolowany proces spalania w miejscu […]
MONITOROWANIE BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY
– obserwowanie stanu warunków pracy, zachowań pracowników oraz wyników działań podejmowanych w celu poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy, obejmujące w szczególności identyfikację zagrożeń, ocenę ryzyka zawodowego oraz analizę przyczyn wypadków przy pracy i chorób zawodowych. Według PN-N-18001 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania.
CZYNNIKI CHEMICZNE
– 1) to gazy, rozpuszczalniki przemysłowe, materiały pędne, smary, polimery syntetyczne itp. substancje mogące spowodować zatrucia i inne zachorowania. Ich negatywne oddziaływanie na organizm to domena patologii przemysłowej. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 maja 1996 r. w sprawie przeprowadzenia badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń […]