– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zobacz także
BALKON
– kosz do pracy na wysokościach, osprzęt roboczy wózka widłowego służący do wykonywania doraźnych, krótkotrwałych prac na wysokości w miejscach, gdzie brak jest stałych urządzeń umożliwiających ich bezpieczne wykonanie. Podnoszenie osób za pomocą wózków podnośnikowych jest dopuszczalne na pomostach (balkonach) dostosowanych specjalnie do tego celu przez producenta wózka i zamocowanych zgodnie z jego dokumentacją. Przewożenie […]
ZAKŁAD O DUŻYM RYZYKU
Do zakładu o dużym ryzyku wystąpienia poważnej awarii przemysłowej (zakład o dużym ryzyku) zalicza się zakład, w którym występuje jedna lub więcej substancji niebezpiecznych w ilości równej lub większej niż określone w tabeli 1 w kolumnie 3 lub w tabeli 2 w kolumnie 3, z uwzględnieniem zasady sumowania, o której mowa w objaśnieniu nr 4 […]
CYKL
– szereg identycznych lub podobnych czynności, procesów lub zjawisk występujących w niezmieniającej się kolejności i powtarzających się okresowo.