– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zobacz także
KOMPENSACJA PRZYRODNICZA
– zespół działań obejmujących w szczególności roboty budowlane, roboty ziemne, rekultywację gleby, zalesianie, zadrzewianie lub tworzenie skupień roślinności, prowadzących do przywrócenia równowagi przyrodniczej na danym terenie, wyrównania szkód dokonanych w środowisku przez realizację przedsięwzięcia i zachowanie walorów krajobrazowych. Według ustawy z 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska. (tekst jedn.: Dz. U. z 2008 r. Nr 25, […]
ZANIECZYSZCZENIE
1) emisja, która jest szkodliwa dla zdrowia ludzi lub stanu środowiska, powodująca szkodę w dobrach materialnych, pogarszająca walory estetyczne środowiska lub kolidująca z innymi, uzasadnionymi sposobami korzystania ze środowiska. Według ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska 2) substancje zanieczyszczające, zanieczyszczenia biologiczne oraz ciała obce, szkodniki lub ich części. Według ustawy z […]
RENTA SZKOLENIOWA
– należna ubezpieczonemu, w stosunku do którego orzeczono celowość przekwalifikowania zawodowego ze względu na niezdolność do pracy w dotychczasowym zawodzie spowodowaną wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową.