– ma na celu aktualizację i ugruntowanie wiedzy i umiejętności w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zaznajomienie uczestników szkolenia z nowymi rozwiązaniami techniczno-organizacyjnymi w tym zakresie. Szkolenie to odbywają: 1) osoby będące pracodawcami oraz inne osoby kierujące pracownikami, w szczególności kierownicy, mistrzowie i brygadziści, 2) pracownicy zatrudnieni na stanowiskach robotniczych, 3) pracownicy inżynieryjno-techniczni, w tym projektanci, konstruktorzy maszyn i innych urządzeń technicznych, technolodzy i organizatorzy produkcji, 4) pracownicy służby bezpieczeństwa i higieny pracy i inne osoby wykonujące zadania tej służby, 5) pracownicy administracyjno-biurowi i inni niewymienieni w pkt 1-4, których charakter pracy wiąże się z narażeniem na czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe lub niebezpieczne albo z odpowiedzialnością w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Pierwsze szkolenie okresowe dla pracowników zatrudnionych na stanowiskach pracodawców i osób kierujących pracownikami przeprowadza się w okresie do 6 miesięcy od rozpoczęcia pracy na tych stanowiskach, a dla osób zatrudnionych na pozostałych stanowiskach – w okresie do 12 miesięcy. Następne szkolenia okresowe prowadzone są nie rzadziej niż: a) raz na 3 lata – zatrudnionych na stanowiskach robotniczych, b) raz w roku – dla stanowisk pracy, na których występują szczególnie duże zagrożenie dla zdrowia oraz zagrożenia wypadkowe, c) raz na 5 lat – dla pracodawców i osób kierujących pracownikami, pracowników inżynieryjno-technicznych i pracowników służby bhp, d) raz na 6 lat – dla pracowników administracyjno-biurowych. Czas trwania szkolenia: a) pracodawcy i osoby kierujące pracownikami – 16 godz., b) pracownicy zatrudnieni na stanowiskach robotniczych – 8 godz., c) pracownicy inżynieryjno-techniczni – 16 godz., d) pracodawcy wykonujący zadania służby bhp – 64 godz., e) pracownicy służby BHP – 32 godz., f) pracownicy administracyjno-biurowi – 8 godz. Według rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. Nr 180, poz. 1860 z późn. zm.).
Zobacz także
CYSTERNA DO PRZEWOZU ODPADÓW, NAPEŁNIANA PODCIŚNIENIOWO
– to cysterna stała, cysterna odejmowalna, kontener-cysterna lub cysterna typu „nadwozie wymienne” używana głównie do przewozu odpadów niebezpiecznych, o specjalnych cechach konstrukcyjnych lub wyposażeniu ułatwiających załadunek i rozładunek odpadów zgodnie z wymaganiami. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 r. w sprawie wejścia w życie zmian do załączników A i B Umowy europejskiej […]
PRODUKCJA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
– czynności obejmujące przygotowywanie surowców do przerobu, ich przechowywanie, poddawanie procesom technologicznym, pakowanie i znakowanie oraz wszelkie inne czynności związane z przygotowywaniem do obrotu, a także przechowywanie wyrobów gotowych do czasu wprowadzenia ich do obrotu. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. […]
INNA PRACA ZAROBKOWA
– to wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umów cywilnoprawnych, w tym umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych. Według ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. (tekst jedn. Dz. U. z […]