– to postępowanie organów urzędowej kontroli żywności i innych podmiotów realizujących zadania z zakresu bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
TEREN ZAKŁADU PRACY
– przestrzeń wraz z obiektami budowlanymi, będącą w dyspozycji pracodawcy, w której pracodawca organizuje miejsca pracy. Według rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.).
PAS AWARYJNEGO POSTOJU „pas awaryjny”
– to część pobocza służącą do zatrzymywania się i postoju pojazdów unieruchomionych z przyczyn technicznych. Według rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 43, poz. 430).
HAŁAS INFRADŹWIĘKOWY (niskoczęstotliwościowy)
– hałas o częstotliwościach infradźwiękowych od 2 do 16 Hz i o częstotliwościach słyszalnych do 50 Hz, w literaturze używane jest także pojęcie hałasu niskoczęstotliwościowego o zakresie od 10 do 250 Hz. Gdy poziom ciśnienia akustycznego przekracza 140 dB infradźwięki mogą powodować trwałe, szkodliwe zmiany w organizmie. Wg m. in.: PN-N-01338:1986. Hałas infradźwiękowy. Dopuszczalne wartości […]