Postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. System polega na przeprowadzeniu analizy zagrożeń i wskazaniu, które punkty procesu produkcji żywności są krytyczne tzn. mogą w nich wystąpić zagrożenia (biologiczne, chemiczne, fizyczne) mające wpływ na jakość zdrowotną końcowego produktu. Punkty te oznacza się jako krytyczne punkty kontrolne i powinny one być objęte stałym nadzorem w celu uzyskania końcowego produktu o właściwej jakości zdrowotnej. HACCP jest systemową procedurą identyfikacji i szacowania zagrożeń bezpieczeństwa żywności, z punktu widzenia jej jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i dystrybucji. Jest to również podejście mające na celu określenie metod ograniczania tych zagrożeń. System HACCP pozwala na uzyskanie pewności, że zakład wykonał wszystko dla bezpieczeństwa wyrobu i konsumenta, w odniesieniu do przepisów, zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej i potrzeb klientów. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
INSOLACJA
– 1) działanie promieni słonecznych; 2) ilość energii słonecznej (w kaloriach) padająca na jednostkę powierzchni w ciągu określonego czasu; 3) nasłonecznienie.
ERGONOMIA KOREKCYJNA
– to korekta warunków pracy na drodze modernizacji już funkcjonujących stanowisk pracy, maszyn i urządzeń.
ŚWIATOWA ORGANIZACJA ZDROWIA (WHO)
– organizacja o dużym znaczeniu założona w 1948 roku jako agencja Narodów Zjednoczonych w celu promocji zdrowia na całym świecie. Główna siedziba WHO mieści się w Genewie. WHO organizuje kampanie przeciwko chorobom, zakaźnym oraz sponsoruje badania naukowe w laboratoriach medycznych na całym świecie. Zapewnia doradztwo ekspertów w sprawach związanych bezpośrednio lub pośrednio ze zdrowiem fizycznym […]