– oświadczenie żywieniowe w rozumieniu art.2 ust.2 pkt4 rozporządzenia nr1924/2006: oznacza każdy komunikat lub przedstawienie, które, zgodnie z przepisami wspólnotowymi lub krajowymi, nie są obowiązkowe, łącznie z przedstawieniem obrazowym, graficznym lub symbolicznym w jakiejkolwiek formie, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia,że żywność ma szczególne właściwości; oznacza każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje lub daje do […]
– metoda oceny ryzyka zawodowego, w której wartościowanie opisuje wyrażenie R = S x E x P, gdzie parametrami wartości ryzyka są: S – możliwe skutki zdarzenia, straty spowodowane przez zdarzenie, E – ekspozycja na zagrożenie, P – wystąpienia zagrożenia. Według Nowoczesne metody zarządzania bezpieczeństwem. Ocena ryzyka w aspekcie zarządzania bezpieczeństwem. Materiały szkoleniowe Ośrodka Szkolenia […]
– liczba dni czasowej niezdolności do pracy przypadających na jednego poszkodowanego. Wskaźnik ten nie obejmuje poszkodowanych w wypadkach śmiertelnych.