– 1) spójny układ jednostek miar, przyjęty i zalecany przez Generalną Konferencję Miar. Według ustawy z dnia 11 maja 2001 r. Prawo o miarach. (tekst jedn.: Dz. U. Z 2004 r. Nr 234, poz. 2441); 2) system jednostek miar obejmujący metr dla określenia długości, kilogram dla masy, mol dla ilości substancji w roztworze, dżul dla energii i paskal dla ciśnienia. Jednostki te są dodatkowo mnożone lub dzielone przez 10, co wyraża następujące przedrostki – mnożenie: mega – (milion), kilo – (tysiąc), deci – (dziesięć): dzielenie: centi- (setna), mili – (tysięczna), mikro – (milionowa), nano – (tysiąc milionowa), piko – (milion milionowa) oraz femto – (tysiąc milion milionowa). Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny , Medycyna; RTW 1997 r.
Zobacz także
ODPOCZYNEK KIEROWCY
– każdy nieprzerwany okres, co najmniej jednej godziny, w którym kierowca może swobodnie dysponować swoim czasem. Według ustawy z 24 sierpnia 2001 r. o czasie pracy kierowców. (Dz. U. nr 123, poz. 1354 z późn. zm.).
DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA (GHP)
– działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które musza być spełnione na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GPH odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).