– obejmuje promieniowanie optyczne, którego długości fal wynoszą od 780 nm do 1 mm. Dzieli się na: podczerwień bliską (IR-A) – 780-1400 nm, podczerwień średnią (IR-B) – 1,4 – 3 µm, podczerwień daleką (IR-C) – 3 µm – 1 mm. Oddziaływanie na organizm: pozytywne – w lecznictwie do miejscowej poprawy ukrwienia i pobudzenia procesów metabolicznych, przyśpieszanie gojenia urazów stawów i części miękkich kończyn; negatywne – głównie oddziaływanie termiczne, zwłaszcza na skórę i oczy. Nadmierna ekspozycja może powodować oparzenia i wysuszenie rogówki, stany zapalne tęczówek i spojówek, zapalenie brzegów powiek, uszkodzenia siatkówki oraz zaćmę. NDS: dla oka – 150 W/m2, dla skóry – 700 W/m2. Źródła – stanowiska pracy w hutach, odlewniach, walcowniach, kuźniach, piece martenowskie. Ochrona: ekranowanie, parawany, osłony, okulary, maski (przyłbice) spawalnicze. Według Według B. Rączkowski, BHP w praktyce , ODDK Gdańsk 2009 r.
Zobacz także
POMIESZCZENIE MIESZKALNE
– pokoje w mieszkaniu, a także sypialnie i pomieszczenia do dziennego pobytu ludzi w budynku zamieszkania zbiorowego Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz. U. 2019, poz. 1065
AKOMODACJA
– automatyczny proces dostosowywania się ogniskowej oka do zmieniającej się odległości punktu obserwowanego od obserwatora. Osiągana jest przez zmianę długości ogniskowej soczewki oka, tak by na siatkówce powstawały ostre obrazy przedmiotów położonych w pewnym zakresie odległości. U ludzi akomodacja zachodzi dzięki odruchowym zmianom kształtu soczewki oka, wywołanym napięciem lub rozluźnieniem mięśni ciała rzęskowego. Według Słownika […]
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz.1252.) termin przydatności do spożycia – termin, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia nr 1169/2011;. Artykuł 24 Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia 1. W przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się […]