– jest to zmniejszenie zdolności do pracy spowodowane przez wysiłek, może być znaczne, zwłaszcza dla ludzi o małej wydolności i sprawności fizycznej lub przewlekle chorych. Duży wpływ na rozwój zmęczenia ma występowanie obciążeń statycznych mięśni, zarówno tych, które biorą udział w wykonywaniu pracy, jak i tych, które utrzymują określoną pozycję ciała. Na rozwój zmęczenia ma […]
– system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point), zwany „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na […]
– rozumie się przez to ścieki niebędące ściekami bytowymi albo wodami opadowymi lub roztopowymi będącymi skutkiem opadów atmosferycznych, powstałe w związku z prowadzoną przez zakład działalnością handlową, przemysłową, składową, transportową lub usługową, a także będące ich mieszaniną ze ściekami innego podmiotu, odprowadzane urządzeniami kanalizacyjnymi tego zakładu. Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (t.j. Dz. U. z 2019 r. […]