PRION
– białko zbudowane z około 250 aminokwasów, które występuje w komórkach zdrowych (prionowa proteina komórkowa) i powiązane są z błonami komórkowymi. Białka te są kodowane przez geny, przy czym mutacja tych genów powoduje powstanie białka o zmienionej konformacji – białka prionowego patogennego, czyli chorobotwórczego. Białko prionowe patologiczne ulega kumulacji we wnętrzu komórki, prowadząc do jej degeneracji i śmierci. Białka prionowe są odporne na wysoką temperaturę (inaktywacji ulegają dopiero w temperaturze 300 ºC), promienie nadfioletowe, promienie Rentgena, enzymy proteolityczne. W autoklawie, w temperaturze 131ºC podlegają unieczynnieniu po około godzinie. Stężone roztwory wodorotlenku sodu i podchlorynu sodu (około 10 – 15%) niszczą priony. Spożyte wraz z pokarmem priony przedostają się do układu siateczkowego (limfatycznego) układu pokarmowego, następnie do śledziony, kłębków Peyera, migdałków i grudek chłonnych, gdzie ulegają replikacji. Powielone priony są następnie przez komórki limfoidalne przenoszone do tkanki glejowej i nerwowej. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe w środowisku pracy, ODDK Gdańsk 2006 r.
Sprawdź także