– są to prace: związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu jednej zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu pracownika przekraczający 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn oraz powyżej 1100 kcal (4187 kJ) w odniesieniu do kobiet; wymagające wysiłku fizycznego, powodującego w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny wynoszący powyżej 1500 kcal (6280 kJ) jeśli chodzi o mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych temperatura nie może być wyższa niż 10°C ( np. chłodnie) lub wskaźnik obciążenia termicznego wynosi ponad 25°C, albo wówczas, gdy prace te są wykonywane na otwartej przestrzeni (place składowe, wyrąb drzew itp.)w okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca; prace wykonywane pod ziemią oraz prace przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. poz. 279 , Dz.U. 2019 poz. 1160)