– substancje lub ich mieszaniny, które dotychczas nie były wykorzystywane do żywienia ludzi, w tym środki spożywcze, używki lub ich składniki: a) zawierające lub składające się z genetycznie zmodyfikowanych organizmów albo ich fragmentów, określonych w odrębnych przepisach, b) otrzymane z organizmów, o których mowa w lit. a), ale ich niezawierające, c) o nowej lub celowo […]
– to tępienie szkodliwych owadów (zwłaszcza pasożytniczych), ich jaj i larw, ze względów sanitarnych i gospodarczych. Dezynsekcję najczęściej wykonuje się przez zastosowanie środków fizycznych (para, ogień, gorące powietrze, promieniowanie ultrafioletowe, mechanicznych (wyłapywanie, trzepanie, oczyszczanie), chemicznych (środki owadobójcze) i biologicznych (zwalczanie za pomocą innych organizmów żywych). Według Wikipedii.
– najniższa temperatura, w której badana ciecz ogrzana w ściśle określony sposób przy ciśnieniu atmosferycznym równym 1013,25 hPa, wydziela ilość par wystarczającą do wytworzenia z powietrzem nad powierzchnią cieczy mieszaniny zapalającej się na krótką chwilę przy zbliżeniu płomienia. Za ciecze palne uważa się ciecz o temperaturze zapłonu do 100ºC. Ciecze palne o temperaturze zapłonu do […]