– odpady powstające w związku z badaniem, leczeniem zwierząt lub świadczeniem usług weterynaryjnych, a także w związku z prowadzeniem badań naukowych i doświadczeń na zwierzętach.
Zobacz także
DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA (GHP)
– działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które musza być spełnione na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GPH odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
CHOROBA LEGIONISTÓW
– choroba wywołana przez bakterię Legionella. Po raz pierwszy bakteria ta została wyizolowana podczas epidemii zachorowań, która miała miejsce w 1976 r., w trakcie zjazdu weteranów wojennych w Filadelfii. Bakteria ta szerzy się zwłaszcza w miejscach ciepłych i wilgotnych, np. w przewodach klimatyzacyjnych i przenoszona jest w powietrzu w kropelkach wody. Objawy choroby to bóle […]
ZEROWANIE
Zerowanie polega na podłączeniu części przewodzących, z którymi człowiek może mieć kontakt (np. metalowej obudowy urządzenia) z przewodem ochronnym (PE) lub przewodem ochronno-neutralnym (PEN). W przypadku uszkodzenie izolacji taka konstrukcja umożliwia samoczynne odłączenie zasilania, dzięki szybkiemu działaniu zabezpieczenia elektrycznego. Zerowanie inaczej można określić jako metaliczne zamknięcie pętli zwarcia, które doprowadza do samoczynnego wyłączenia zasilania przez […]