– całkowita energia cieplna, która może powstać przy spalaniu materiałów palnych znajdujących się w pomieszczeniu, strefie pożarowej lub składowisku materiałów stałych, przypadająca na jednostkę powierzchni tego obiektu. Minimalną wielkość obciążenia ogniowego określa się na poziomie Q < 500 MJ/m2 (około 25 kg drewna na m2), a maksymalną Q > 4000 MJ/m2. Według Bezpieczeństwo i Higiena Pracy, Wolters Kluwer, Warszawa 2009 r.
Zobacz także
CHOROBA RADIOTELEGRAFISTÓW
– u osób stale narażonych na działanie pól elektromagnetycznych o częstotliwości 107 – 1011 Hz obserwuje się zespół objawów zwanych chorobą radiotelegrafistów tzn. zaburzenia układu termoregulacji i układu płciowego, bóle głowy, uczucie przemęczenia, rozdrażnienie i bezsenność. Nie potwierdzono w pełni podejrzeń o rakotwórczym działaniu pola w tym zakresie częstotliwości, ale może ono przyspieszać rozwój nowotworów. […]
ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SZKODĘ
– kto wytwarza w zakresie swojej działalności gospodarczej (producent) produkt niebezpieczny, odpowiada za szkodę wyrządzoną komukolwiek przez ten produkt. Odpowiedzialność ta ponoszona jest również wówczas, gdy producent (lub inna odpowiedzialna osoba) nie przyczynił się do powstania szkody. Odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny nie można wyłączyć ani ograniczyć. Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt […]
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.