– normy krajowe wprowadzające normy europejskie opracowane i zatwierdzone przez europejskie organizacje normalizacyjne na podstawie mandatu udzielonego przez Komisję Europejską, których numery i tytuły zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej; Według ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności. (tekst jedn. Dz. U. z 2004 r Nr 204, poz. 2087 z późn. zm.).
Zobacz także
SYSTEM HACCAP
system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points), zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń […]
HAŁAS USTALONY
– poziom dźwięku A w określonym miejscu mierzony przy włączonej charakterystyce dynamicznej S miernika poziomu dźwięku, zmienia się podczas obserwacji nie więcej niż 5 dB.
PRACA
– to planowy oraz zamierzony zespół czynności. Jest to: a) działalność gospodarcza mająca na celu zaspokojenie potrzeb i aspiracji człowieka, b) metoda pozbywania się fizycznej oraz psychicznej siły roboczej, c) czynność, której celem jest sukces lub materia, d) czynność zmieniająca i przekształcająca naturę, e) sposób wykorzystania wrodzonych i nabytych talentów człowieka, f) siła kulturotwórcza, g) […]