– to proces oddziaływania na organizm pracownika czynnika chemicznego występującego na jego stanowisku pracy. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy związanej z występowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych. (Dz. U. Nr 11, poz. 86 z późn. zm.).
Zobacz także
ODPADY Z WYPADKÓW
– są to odpady powstające podczas prowadzenia akcji ratowniczej lub gaśniczej, z wyłączeniem odpadów powstałych w wyniku poważnej awarii lub poważnej awarii przemysłowej. Według ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach (tekst jedn.: Dz. U. z 2007 r. Nr 39, poz. 251 z późn. zm.).
POSIŁEK PROFILAKTYCZNY
– to jedno danie gorące, o wartości kalorycznej około 1000 kcal, zawierające około 50-55 % węglowodanów, 30-35 % tłuszczów oraz 15 % białek. Zatrudnianie pracowników w warunkach szczególnie uciążliwych zobowiązuje pracodawcę do bezpłatnego zapewnienia im posiłków profilaktycznych. Według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. […]
BEZPIECZNIK
– celowo osłabiony element maszyny, aparatury lub instalacji, ulegający uszkodzeniu w razie przeciążenia, a przez to zapobiegający poważnemu uszkodzeniu całego urządzenia.