– to kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników przysługująca za pracę w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy ogłaszaną na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314). Według ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. (tekst jedn. Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415).
Zobacz także
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz.1252.) termin przydatności do spożycia – termin, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia nr 1169/2011;. Artykuł 24 Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia 1. W przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się […]
ŻARÓWKA
– lampa żarowa, źródło światła, elektr., temperaturowe (inkadescentne), które emisję promieniowania zawdzięcza rozgrzaniu żarnika do wysokiej temperatury (2500–3200 K), wskutek przepływu przez żarnik prądu elektrycznego. za: https://encyklopedia.pwn.pl/szukaj/%C5%BCar%C3%B3wka.html
PRACE PODWODNE WYKONYWANE W TRUDNYCH WARUNKACH
– czynności wykonywane pod powierzchnią wody w nocy, w czasie opadów atmosferycznych, przy temperaturze powietrza lub wody niższej niż 4oC, przy temperaturze powietrza wyższej niż 25oC, temperaturze wody wyższej niż 35oC, gdy widzialność w toni wodnej jest mniejsza niż 1m, przy prędkości prądu wody większej niż 0,5m/s i w akwenach górskich położonych powyżej 300m nad […]