Pliki cookies

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Zaakceptuj, jeśli chcesz dalej korzystać ze strony.

Jeśli widzisz ten popup zbyt często, sprawdź czy masz włączoną akceptację plików cookies w swojej przeglądarce.

Polityka prywatności

Akceptuję
SEKA S.A. | Dostarczamy uzupełniające się usługi w zakresie obowiązkowych zadań firm, w każdym mieście Polski.
Zaznacz stronę

Mikroklimat gorący

Mikroklimat gorący, według definicji Głównego Urzędu Statystycznego sformułowanej na potrzeby opracowania danych o warunkach pracy, to warunki środowiska pracy, w których temperatura powietrza w pomieszczeniu lub przy bezpośrednim oddziaływaniu otwartego źródła promieniowania cieplnego (np. przy piecu piekarniczym, hutniczym lub odlewniczym) wynosi powyżej  30oC, a względna wilgotność powietrza powyżej 65%.

Mikroklimat gorący jest czynnikiem szkodliwym w środowisku pracy, gdyż może powodować przegrzanie i naruszenie równowagi cieplnej organizmu, skutkujące pojawieniem się znużenia, osłabienia fizycznego, a następnie udaru cieplnego. Wskaźnikiem wykorzystywanym do pomiarów obciążenia termicznego jest wskaźnik WBGT (Wet Bulp Globe Temperature). Wiąże on ze sobą trzy wielkości charakteryzujące mikroklimat gorący:

  • temperaturę powietrza,
  • średnią temperaturę promieniowania,
  • wilgotność bezwzględną.

Te dane łączy się z ustalonym wcześniej poziomem metabolizmu pracownika. Wartość dopuszczalna wskaźnika WBGT jest uzależniona od wydatku energetycznego związanego z wykonywaną pracą i stopniem wentylacji w pomieszczeniu.

Obowiązki pracodawcy

Każdy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje bez względu na panujące warunki. W warunkach szczególnie uciążliwych, a do takich zalicza się praca w mikroklimacie gorącym, oprócz wody pracodawca powinien zapewnić też inne napoje, tzw. profilaktyczne. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków w pracy oraz potrzeb fizjologicznych pracowników.  Przyjmuje się, że na 1 litr napoju powinno wchodzić 1g soli, 1g witaminy C oraz dodatki smakowe.

Napoje należy zapewnić:

  • jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 28 oC,
  • w pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, których wydatek energetyczny wynosi 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal na dobę u kobiet.
  • w pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze powyżej 25oC i WBGT powyżej 25o

Młodociani i kobiety w ciąży oraz matki karmiące

Młodociani pracujący w mikroklimacie gorącym przy wskaźniku WGBT powyżej 26oC mogą wykonywać pracę w takich warunkach maksymalnie 3 godziny na dobę z 10-minutowymi przerwami w pracy co 50 minut, jeśli zachowane są normy ich wydatku energetycznego.

Zakazana jest praca młodocianych oraz kobiet w ciąży lub matek karmiących w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 30oC, a wilgotność 65%. Ponadto kobiety w ciąży nie mogą pracować w pomieszczeniach, w których dochodzi do nagłych zmian temperatur przekraczających 15oC.


Zapoznaj się z ofertą szkoleniową on-line SEKA S.A. krajowego lidera w branży e-learningu. Zaufaj naszemu doświadczeniu skontaktuj się z nami już dzisiaj NAPISZ DO NAS TERAZ NA: szkolenia@seka.pl

ZOBACZ SZKOLENIA ON-LINE


Zapytaj o współpracę w zakresie kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa w Twojej firmie, skontaktuj się teraz z Michałem Sekundą Dyrektorem handlowym SEKA S.A. tel.: 22 517 88 66 | e-mail: michal.sekunda@seka.pl



Zobacz też:
bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40
kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40
Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA

Zobacz także

ZABURZENIE ELEKTROMAGNETYCZNE

– dowolne zjawisko elektromagnetyczne, które może obniżyć jakość działania urządzeń. Według ustawy z dnia 13 kwietnia 2007 r. o kompatybilności elektromagnetycznej

System HACCAP

Postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących. System polega na przeprowadzeniu analizy zagrożeń […]

NAPIĘCIE ROBOCZE LUB DOTYKOWE BEZPIECZNE

– jeżeli w określonych warunkach środowiskowych nie przekracza wartości poniższego napięcia bezpiecznego UL : prąd przemienny o częstotliwości 15-500Hz: warunki środowiskowe normalne – 50 V, warunki środowiskowe szczególne – 25 V; prąd stały: warunki środowiskowe normalne – 120 V, warunki środowiskowe szczególne – 60 V. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki.

Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń do nas!

Wybierz temat lub oddział SEKA S.A.

Infolinia
Infolinia

+48 22 517 88 88

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Dział handlowy
Dział handlowy

+48 22 517 88 66

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Białystok
Oddział Białystok

+48 85 871 22 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Bielsko-Biała
Oddział Bielsko-Biała

+48 33 300 10 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Bydgoszcz
Oddział Bydgoszcz

+48 52 522 57 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gdańsk
Oddział Gdańsk

+48 58 732 08 80

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gdańsk
Oddział Gdańsk

+48 58 732 08 80

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Gorzów Wlkp.
Oddział Gorzów Wlkp.

+48 95 737 46 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Katowice
Oddział Katowice

+48 32 700 22 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Kielce
Oddział Kielce

+48 41 230 98 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Koszalin
Oddział Koszalin

+48 94 721 42 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Kraków
Oddział Kraków

+48 12 203 19 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Łódź
Oddział Łódź

+48 42 280 10 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Lublin
Oddział Lublin

+48 81 464 16 30

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Olsztyn
Oddział Olsztyn

+48 89 679 94 40

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Poznań
Oddział Poznań

+48 61 624 02 60

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Rzeszów
Oddział Rzeszów

+48 17 717 65 20

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Szczecin
Oddział Szczecin

+48 91 88 19 500

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Warszawa
Oddział Warszawa

+48 22 517 88 50

Jesteśmy online

Jesteśmy offline

Oddział Wrocław
Oddział Wrocław

+48 71 738 38 00

Jesteśmy online

Jesteśmy offline