MIKROKLIMAT GORĄCY
Mikroklimat gorący
Mikroklimat gorący, według definicji Głównego Urzędu Statystycznego sformułowanej na potrzeby opracowania danych o warunkach pracy, to warunki środowiska pracy, w których temperatura powietrza w pomieszczeniu lub przy bezpośrednim oddziaływaniu otwartego źródła promieniowania cieplnego (np. przy piecu piekarniczym, hutniczym lub odlewniczym) wynosi powyżej 30oC, a względna wilgotność powietrza powyżej 65%. Mikroklimat gorący jest czynnikiem szkodliwym w środowisku pracy, gdyż może powodować przegrzanie i naruszenie równowagi cieplnej organizmu, skutkujące pojawieniem się znużenia, osłabienia fizycznego, a następnie udaru cieplnego. Wskaźnikiem wykorzystywanym do pomiarów obciążenia termicznego jest wskaźnik WBGT (Wet Bulp Globe Temperature). Wiąże on ze sobą trzy wielkości charakteryzujące mikroklimat gorący:- temperaturę powietrza,
- średnią temperaturę promieniowania,
- wilgotność bezwzględną.
Obowiązki pracodawcy
Każdy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje bez względu na panujące warunki. W warunkach szczególnie uciążliwych, a do takich zalicza się praca w mikroklimacie gorącym, oprócz wody pracodawca powinien zapewnić też inne napoje, tzw. profilaktyczne. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków w pracy oraz potrzeb fizjologicznych pracowników. Przyjmuje się, że na 1 litr napoju powinno wchodzić 1g soli, 1g witaminy C oraz dodatki smakowe. Napoje należy zapewnić:- jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 28 oC,
- w pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, których wydatek energetyczny wynosi 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal na dobę u kobiet.
- w pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze powyżej 25oC i WBGT powyżej 25o
Zapoznaj się z ofertą szkoleniową on-line SEKA S.A. krajowego lidera w branży e-learningu. Zaufaj naszemu doświadczeniu skontaktuj się z nami już dzisiaj NAPISZ DO NAS TERAZ NA: szkolenia@seka.pl [tytulpodstrony]ZOBACZ SZKOLENIA ON-LINE[/tytulpodstrony] [szkoleniaoferta termslug="100296"]
Zapytaj o współpracę w zakresie kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa w Twojej firmie, skontaktuj się teraz z Michałem Sekundą Dyrektorem handlowym SEKA S.A. tel.: 22 517 88 66 | e-mail: michal.sekunda@seka.pl

Zobacz też:












Sprawdź także