MIKROKLIMAT GORĄCY

Mikroklimat gorący

Mikroklimat gorący, według definicji Głównego Urzędu Statystycznego sformułowanej na potrzeby opracowania danych o warunkach pracy, to warunki środowiska pracy, w których temperatura powietrza w pomieszczeniu lub przy bezpośrednim oddziaływaniu otwartego źródła promieniowania cieplnego (np. przy piecu piekarniczym, hutniczym lub odlewniczym) wynosi powyżej  30oC, a względna wilgotność powietrza powyżej 65%. Mikroklimat gorący jest czynnikiem szkodliwym w środowisku pracy, gdyż może powodować przegrzanie i naruszenie równowagi cieplnej organizmu, skutkujące pojawieniem się znużenia, osłabienia fizycznego, a następnie udaru cieplnego. Wskaźnikiem wykorzystywanym do pomiarów obciążenia termicznego jest wskaźnik WBGT (Wet Bulp Globe Temperature). Wiąże on ze sobą trzy wielkości charakteryzujące mikroklimat gorący:
  • temperaturę powietrza,
  • średnią temperaturę promieniowania,
  • wilgotność bezwzględną.
Te dane łączy się z ustalonym wcześniej poziomem metabolizmu pracownika. Wartość dopuszczalna wskaźnika WBGT jest uzależniona od wydatku energetycznego związanego z wykonywaną pracą i stopniem wentylacji w pomieszczeniu.

Obowiązki pracodawcy

Każdy pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje bez względu na panujące warunki. W warunkach szczególnie uciążliwych, a do takich zalicza się praca w mikroklimacie gorącym, oprócz wody pracodawca powinien zapewnić też inne napoje, tzw. profilaktyczne. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków w pracy oraz potrzeb fizjologicznych pracowników.  Przyjmuje się, że na 1 litr napoju powinno wchodzić 1g soli, 1g witaminy C oraz dodatki smakowe. Napoje należy zapewnić:
  • jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 28 oC,
  • w pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, których wydatek energetyczny wynosi 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal na dobę u kobiet.
  • w pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze powyżej 25oC i WBGT powyżej 25o
Młodociani i kobiety w ciąży oraz matki karmiące Młodociani pracujący w mikroklimacie gorącym przy wskaźniku WGBT powyżej 26oC mogą wykonywać pracę w takich warunkach maksymalnie 3 godziny na dobę z 10-minutowymi przerwami w pracy co 50 minut, jeśli zachowane są normy ich wydatku energetycznego. Zakazana jest praca młodocianych oraz kobiet w ciąży lub matek karmiących w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 30oC, a wilgotność 65%. Ponadto kobiety w ciąży nie mogą pracować w pomieszczeniach, w których dochodzi do nagłych zmian temperatur przekraczających 15oC.
Zapoznaj się z ofertą szkoleniową on-line SEKA S.A. krajowego lidera w branży e-learningu. Zaufaj naszemu doświadczeniu skontaktuj się z nami już dzisiaj NAPISZ DO NAS TERAZ NA: szkolenia@seka.pl [tytulpodstrony]ZOBACZ SZKOLENIA ON-LINE[/tytulpodstrony] [szkoleniaoferta termslug="100296"]
Zapytaj o współpracę w zakresie kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa w Twojej firmie, skontaktuj się teraz z Michałem Sekundą Dyrektorem handlowym SEKA S.A. tel.: 22 517 88 66 | e-mail: michal.sekunda@seka.pl


Zobacz też: bhp i ppoz seka sa 100x40szkolenia zawodowe seka sa 100x40prawo pracy i ubezpieczen spolecznych seka sa 100x40kursy komputerowe seka sa 100x40pierwsza pomoc seka sa 100x40ochrona srodowiska seka sa 100x40rekrutacje i zatrudnienie seka sa 100x40szkolenia miekkie seka sa 100x40 kursy metodyczne seka sa 100x40srodki ochrony roslin seka sa 100x40rachunkowosc i finanse seka sa 100x40prawo zamowien publicznych seka sa 100x40 Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.