– w kuchni mikrofalowej wykorzystuje się pole elektromagnetyczne o częstotliwości rzędu 109 Hz, np. 2450 MHz (standard zachodni), co odpowiada długości fali 12,2 cm. Gęstość mocy w komorze grzejnej jest rzędu 1 W/cm², a na zewnątrz nie powinna przekraczać 0,00015-0,005 W/cm². Obudowa ekranująca blaszana ma drzwi ze specjalnego szkła wielowarstwowego z siatką metalową. Drzwi na całym obwodzie mają uszczelkę ferrytową oraz wnękę ćwierćfalową (12,2 : 4 = 3,05 cm) tłumiącą przenikające promieniowanie mikrofalowe. Otwarcie drzwi wyłącza zasilanie. Zagrożenie użytkowników występuje przede wszystkim w razie uszkodzenia tej blokady drzwiowej, a także w razie uszkodzenia lub silnego zabrudzenia uszczelki. Przy tej częstotliwości promieniowania skóra ludzka odbija ponad połowę padającego strumienia mocy, a głębokość wnikania jest niewielka. Łagodzi to skutki ekspozycji, dopóki w grę nie wchodzą oczy. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1992 r.
Zobacz także
LABORATORIUM REFERENCYJNE
– laboratorium odwoławcze uprawnione przez ministra właściwego do spraw środowiska do wydawania opinii w sprawach GMO i stosujące w zakresie oznaczeń wiarygodne metody badań potwierdzone w systemie badań międzylaboratoryjnych. Według ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (tekst jedn. Dz. U. z 2007 r. nr 36, poz. 233 z późn. zm).
BOKS
– wydzielona część większego pomieszczenia.
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).