– w kuchni mikrofalowej wykorzystuje się pole elektromagnetyczne o częstotliwości rzędu 109 Hz, np. 2450 MHz (standard zachodni), co odpowiada długości fali 12,2 cm. Gęstość mocy w komorze grzejnej jest rzędu 1 W/cm², a na zewnątrz nie powinna przekraczać 0,00015-0,005 W/cm². Obudowa ekranująca blaszana ma drzwi ze specjalnego szkła wielowarstwowego z siatką metalową. Drzwi na całym obwodzie mają uszczelkę ferrytową oraz wnękę ćwierćfalową (12,2 : 4 = 3,05 cm) tłumiącą przenikające promieniowanie mikrofalowe. Otwarcie drzwi wyłącza zasilanie. Zagrożenie użytkowników występuje przede wszystkim w razie uszkodzenia tej blokady drzwiowej, a także w razie uszkodzenia lub silnego zabrudzenia uszczelki. Przy tej częstotliwości promieniowania skóra ludzka odbija ponad połowę padającego strumienia mocy, a głębokość wnikania jest niewielka. Łagodzi to skutki ekspozycji, dopóki w grę nie wchodzą oczy. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1992 r.
Zobacz także
RZECZOZNAWCA DO SPRAW BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY
– opiniuje projekty, biorąc pod uwagę specyfikę, charakter i przeznaczenie obiektu budowlanego lub jego części, a zwłaszcza warunki wynikające z części technologicznej projektu. – opiniuje projekty architektoniczno-budowlane, technologiczne i inne, których rozwiązania mają wpływ na stan bezpieczeństwa i higieny pracy. Uprawnienia rzeczoznawcy są nadawane kandydatowi, spełniającemu wymagania określone w danej grupie projektowej. Z wnioskiem o […]
MIEJSCE DOSTĘPNE
– miejsce, na które można wejść bez korzystania z przedmiotów pomocniczych, jak np. drabiny, słupołazy. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki.
ZAKŁAD ŻYWIENIA ZBIOROWEGO
zakład wykonujący działalność w zakresie zorganizowanego żywienia konsumentów. zakład wykonujący działalność w zakresie zorganizowanego żywienia określonych grup konsumentów, w szczególności w szpitalach, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach, zakładach pracy, z wyłączeniem żywienia w samolotach i innych środkach transportu oraz wojskowych polowych punktów żywieniowych Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia