KUCHNIA MIKROFALOWA
– w kuchni mikrofalowej wykorzystuje się pole elektromagnetyczne o częstotliwości rzędu 109 Hz, np. 2450 MHz (standard zachodni), co odpowiada długości fali 12,2 cm. Gęstość mocy w komorze grzejnej jest rzędu 1 W/cm², a na zewnątrz nie powinna przekraczać 0,00015-0,005 W/cm². Obudowa ekranująca blaszana ma drzwi ze specjalnego szkła wielowarstwowego z siatką metalową. Drzwi na całym obwodzie mają uszczelkę ferrytową oraz wnękę ćwierćfalową (12,2 : 4 = 3,05 cm) tłumiącą przenikające promieniowanie mikrofalowe. Otwarcie drzwi wyłącza zasilanie. Zagrożenie użytkowników występuje przede wszystkim w razie uszkodzenia tej blokady drzwiowej, a także w razie uszkodzenia lub silnego zabrudzenia uszczelki. Przy tej częstotliwości promieniowania skóra ludzka odbija ponad połowę padającego strumienia mocy, a głębokość wnikania jest niewielka. Łagodzi to skutki ekspozycji, dopóki w grę nie wchodzą oczy. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1992 r.
Sprawdź także