– 1) określenie środka lub środków, za pomocą których jest realizowana ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym danego urządzenia. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki. Klasa 0 – przewody w zasadzie nie przystosowane do objęcia ochroną dodatkową. Jeśli są to przyrządy z przewodem ruchomym, powinien on być zakończony wtyczką bez styku ochronnego. Klasa I – przyrządy przystosowane do objęcia ochroną dodatkową przez przyłączenie przewodu ochronnego. Przyrządy ruchome powinny mieć wtyczkę ze stykiem ochronnym, połączonym – za pomocą żyły ochronnej w przewodzie ruchomym – z zaciskiem ochronnym przyrządu. Klasa II – przyrządy wyposażone w izolację ochronną. Przy końcu przewodu odbiornika ruchomego klasy II powinna być wtyczka za ślepym wgłębieniem na styk ochronny gniazda albo wtyczka typu „Europa”. Klasa III – przyrządy na napięcie znamionowe bardzo niskie. Przyrządy ruchome klasy III powinny mieć wtyczkę bez styku ochronnego – takiej konstrukcji, by nie pasowała do gniazd instalacji o wyższym napięciu. Według E. Musiał, Zagrożenia pochodzące od urządzeń elektrycznych, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1992 r.
Zobacz także
OŚWIETLENIE OGÓLNE
– oświetlenie przestrzeni bez uwzględnienia szczególnych wymagań dotyczących oświetlenia niektórych jej części.
ODPORNOŚĆ POŻAROWA BUDYNKU
– odporność na działanie ognia elementów (materiałów) konstrukcyjnych budynku. Jest to wielkość umowna, która niezbędna jest do określania odporności ogniowej elementów i stopnia rozprzestrzeniania się ognia przez te elementy. Ustanowiono 5 klas odporności pożarowej budynków oznaczonych literami A, B, C, D i E w zależności od: obciążenia ogniowego, liczby ludzi przebywających w budynku, przeznaczenia budynku, […]
SYSTEM HACCAP
system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points), zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń […]