– ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
PROMIENIOWANIE PODCZERWONE
– obejmuje promieniowanie optyczne, którego długości fal wynoszą od 780 nm do 1 mm. Dzieli się na: podczerwień bliską (IR-A) – 780-1400 nm, podczerwień średnią (IR-B) – 1,4 – 3 µm, podczerwień daleką (IR-C) – 3 µm – 1 mm. Oddziaływanie na organizm: pozytywne – w lecznictwie do miejscowej poprawy ukrwienia i pobudzenia procesów metabolicznych, […]
ACETON
– związek organiczny najbardziej znany pod postacią bezbarwnej, lotnej, łatwopalnej cieczy o charakterystycznym zapachu; doskonały rozpuszczalnik, miesza się z wodą; służy jako materiał wyjściowy do otrzymywania wielu ważnych związków; substancja niebezpieczna. Temp. topnienia – 95oC, temp. zapłonu – 19oC, wzór chemiczny C3H6O. Według Karty charakterystyki substancji chemicznej.
INSTALACJA UZIEMIAJĄCA
– zespół wszystkich połączeń elektrycznych i elementów służących do uziemienia sieci, instalacji lub urządzenia. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki.