– ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
NIUTON (N)
– jednostka siły, w układzie SI, równa sile nadającej masie 1 kg przyspieszenie 1m/sek²; 1 N = 1 kg 1 m/sek²; 1 N = 1 kG/9,80665; 1 kG = 9,80665 N. Według A. Isaacsa Słownik fizyki, Prószyński i S-ka, Warszawa 1999 r.
SAMOKSZTAŁCENIE KIEROWANE
forma szkolenia umożliwiająca uzyskanie, aktualizowanie lub uzupełnianie wiedzy i umiejętności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, na podstawie materiałów przekazanych przez organizatora szkolenia, w szczególności przy zastosowaniu poczty, internetu, przy jednoczesnym zapewnieniu konsultacji z osobami spełniającymi wymagania dla wykładowców. Według rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w […]
PROCEDURY OCENY ZGODNOŚCI
– procedury w rozumieniu ustawy o ocenie zgodności, zdefiniowane we właściwych przepisach – mające na celu sprawdzenie i udokumentowanie, że maszyna lub element bezpieczeństwa maszyny spełnia zasadnicze wymagania bezpieczeństwa zawarte w Dyrektywie Maszynowej. Według Dyrektywy Maszynowej 98/37/WE z 22.06.1998 r. (Dz. Urz. WE, nr L 207/1 z 23.07.1998 r.).