– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
Zobacz także
WENTYLACJA MECHANICZNA
– jest to zorganizowany ruch powietrza wywołany przez urządzenia mechaniczne. Rozróżnia się dwa rodzaje wentylacji mechanicznej zależnie od usytuowania elementów nawiewnych i wywiewnych: a) wentylacja ogólna, b) wentylacja miejscowa.
HIGIENA PRACY
– dział medycyny, zajmujący się badaniem wpływów środowiska na zdrowie człowieka, ochroną pracownika przed utratą zdrowia, które może nastąpić w wyniku oddziaływania w procesie pracy różnych czynników związanych z charakterem pracy oraz materialnym i społecznym środowiskiem pracy.
BEZPIECZEŃSTWO
– stan, w którym ryzyko odniesienia obrażeń (przez osoby) lub spowodowania szkody zostało ograniczone do akceptowalnego poziomu. Ta definicja, jako jeden z aspektów jakości, obowiązuje w normach dotyczących jakości. Są również inne definicje terminu “bezpieczeństwo”, jak np.: osiąganie poziomu ryzyka akceptowalnego dla danego przedsiębiorstwa.