– to forma szkolenia o czasie trwania nie krótszym niż 2 godziny lekcyjne, umożliwiającego uzyskanie, aktualizowanie lub uzupełnianie wiedzy i umiejętności dotyczących wykonywania pracy i zachowania się w zakładzie pracy w sposób zgodny z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy. Według rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. nr 180, poz. 1860, z późn. zm.).
Zobacz także
PRODUKCJA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
– czynności obejmujące przygotowywanie surowców do przerobu, ich przechowywanie, poddawanie procesom technologicznym, pakowanie i znakowanie oraz wszelkie inne czynności związane z przygotowywaniem do obrotu, a także przechowywanie wyrobów gotowych do czasu wprowadzenia ich do obrotu. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. […]
CHOROBA CYWILIZACYJNA
– choroba, której przyczyn dopatruje się w czynnikach cywilizacyjnych, jak nadmierne tempo życia, stresy, zanieczyszczenie środowiska itp. Do tego rodzaju chorób zalicza się najczęściej nowotwory, choroby układu krążenia i choroby alergiczne.
ELEKTROLIZA
– rozkład roztworu na oddzielne, naładowane cząstki (jony) pod wpływem przepływającego prądu. Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny Medycyna; RTW 1997 r.