– obecność w naszym bezpośrednim otoczeniu szkodliwych pól elektromagnetycznych (PEM). Smog elektromagnetyczny tworzą promieniowania elektromagnetyczne głównie o częstotliwości 50 Hz, nieraz o znacznych natężeniach składowej elektrycznej i magnetycznej tego pola. Przykładem źródeł szkodliwych PEM o częstotliwości „sieciowej” są urządzenia przesyłowo–rozdzielcze wysokiego napięcia (linie napowietrzne, transformatory – w których wartość PE przekracza 10 kV/m), stacje nadawcze radiowe i TV. Szkodliwe oddziaływanie na organizmy zależy głównie od częstotliwości i natężenia oraz od odległości od źródła promieniowania (maleje wraz z kwadratem odległości).
Zobacz także
MASZYNY SZCZEGÓLNIE NIEBEZPIECZNE
– to przede wszystkim maszyny wymienione w załączniku nr IV do Dyrektywy 98/37/EC (dyrektywa wprowadzona do polskiego systemu prawnego ustawą z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (tekst jedn. Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2087).
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
DAWKA PROGOWA
– najmniejsza ilość substancji chemicznej, która po wniknięciu do organizmu wywołuje określony skutek biologiczny lub kliniczny u 5,0% organizmów testowanych.