– działania podjęte w celu usunięcia przyczyn potencjalnej niezgodności lub innej niepożądanej sytuacji oraz w celu niedopuszczenia do ich wystąpienia. Według PN-N-18001 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania.
Zobacz także
RAMPA
– pomost z desek, betonu, sztuczny nasyp, umożliwiający przeładunek towarów. Według Słownika Języka Polskiego, PWN, 1981 r.
JAKOŚĆ ZDROWOTNA ŻYWNOŚCI
– ogół cech i kryteriów, przy pomocy których charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości organoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
SADZA
– cząstki utworzone z drobnych kryształków grafitu otrzymywane przez niezupełne spalanie lub rozkład związków węgla. Sadza występuje najczęściej w formie płatków o wielkości cząstek większych od 1 µm.