– działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności odbywała się w sposób zapewniający jej właściwą jakość zdrowotną, zgodnie z jej przeznaczeniem. GMP odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
Zobacz także
BOCZNICE DRABINY
– podłużne części drabiny, pomiędzy którymi zamocowane są szczeble.
WENTYLACJA MECHANICZNA
– jest to zorganizowany ruch powietrza wywołany przez urządzenia mechaniczne. Rozróżnia się dwa rodzaje wentylacji mechanicznej zależnie od usytuowania elementów nawiewnych i wywiewnych: a) wentylacja ogólna, b) wentylacja miejscowa.
FIZJOLOGIA PRACY
– jest częścią nauki o funkcjach żywych organizmów i procesach fizykochemicznych w nich zachodzących (fizjologii) i zajmuje się badaniem wpływu pracy wykonywanej przez człowieka na jego organizm, a w tym na funkcjonowanie jego poszczególnych organów i układów.