– działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które musza być spełnione na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. GPH odnosi się do bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).
Zobacz także
GRUPY POŻARÓW
– w zależności od płonącego materiału, jego stanu skupienia i sposobu spalania, pożary podzielono na grupy: A – pożary materiałów stałych, zwykle pochodzenia organicznego, których normalne spalanie zachodzi z tworzeniem żarzących się węgli; B – pożary cieczy i materiałów stałych topiących się; C – pożary gazów; D – pożary metali; F — tłuszczów i olejów […]
OBCIĄŻENIE OGNIOWE
– całkowita energia cieplna, która może powstać przy spalaniu materiałów palnych znajdujących się w pomieszczeniu, strefie pożarowej lub składowisku materiałów stałych, przypadająca na jednostkę powierzchni tego obiektu. Minimalną wielkość obciążenia ogniowego określa się na poziomie Q < 500 MJ/m2 (około 25 kg drewna na m2), a maksymalną Q > 4000 MJ/m2. Według Bezpieczeństwo i Higiena […]
URLOP
– należy do ważnych uprawnień pracowniczych, wynikających ze stosunku pracy. Urlop wypoczynkowy jest corocznym, płatnym zwolnieniem pracownika od obowiązku świadczenia pracy, przeznaczonym na regenerację sił fizycznych i psychicznych oraz ogólny rozwój psychofizyczny. Bezwzględny charakter prawa do urlopu wyraża się w ciążącym na zakładzie pracy obowiązku udzielania urlopu każdemu pracownikowi, który nabył do niego prawo. Pracownik […]