– koncepcja ciągłego doskonalenia. Model zarządzania bezpieczeństwem zawiera następujące elementy: przegląd stanu wyjściowego, polityka bhp, planowanie działań, narzędzia i wprowadzenie, sprawdzenie i poprawianie, zarządzanie przeglądami, kontynuowanie doskonalenia. Proces ten odbywa się w nieprzerwanym cyklu. Według Nowoczesne metody zarządzania bezpieczeństwem. Ocena ryzyka w aspekcie zarządzania bezpieczeństwem. Materiały szkoleniowe Ośrodka Szkolenia Państwowej inspekcji Pracy. Wrocław 2000 r.
Zobacz także
LUKS
– jednostka główna natężenia oświetlenia w SI, równa natężeniu oświetlenia powierzchni 1 m², na którą pada strumień świetlny 1 lumena. 1 lx = 1 lm/1 m². Według A. Isaacsa Słownik fizyki, Prószyński i S-ka, 1999 r.
WYPADEK ZRÓWNANY Z WYPADKIEM PRZY PRACY
– na równi z wypadkiem przy pracy traktuje się wypadek, któremu pracownik uległ: a) w czasie trwania podróży służbowej w okolicznościach innych niż określone wyżej, chyba że wypadek został spowodowany postępowaniem pracownika, które nie pozostaje w związku z wykonywaniem powierzonych mu zadań, b) podczas szkolenia w zakresie powszechnej samoobrony, c) przy wykonywaniu zadań zleconych przez […]
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).