– jednostka służąca do oceny dawki pochłoniętej energii promieniowania jonizującego, np. przez substancję, tkankę; mierzona w dżulach na kilogram x Grey (J/kgxGy), dawka wyliczana wg wzoru określonego w załączniku nr 1 do ustawy. Według ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo atomowe (tekst jedn. Dz. U. z 2007 r. Nr 42 poz. 276).
Zobacz także
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
PROMIENIOWANIE JONIZUJĄCE
– obejmuje: 1) promieniowanie elektromagnetyczne – nie mające masy ani ładunku elektrycznego. Do tej grupy zaliczyć można: a) promieniowanie rentgenowskie X – o długości fali od 2 nm do 0,005 nm nazywane też promieniowaniem hamowania, które powstaje w lampie rentgenowskiej w wyniku bombardowania elektronami anody. Charakteryzuje się dużą przenikalnością, b) promieniowanie gamma – o długości […]
MODEL ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY
– Elementy modelu to: zaangażowanie kierownictwa oraz polityka bhp, planowanie, wdrażanie i funkcjonowanie, sprawdzenie oraz działania korygujące i zapobiegawcze, przegląd wykonywany przez kierownictwo, ciągłe doskonalenie. Model ten jest oparty na koncepcji ciągłego doskonalenia, tj. procesie usprawniania systemu zarządzania w celu osiągnięcia poprawy wszystkich działań związanych z bhp, zgodnie z określoną polityką bezpieczeństwa i higieny pracy […]