– opatrywanie produktu znakiem umownym, oznaczającym rodzaj, wielkość, jakość lub tp. cechę lub znak zgodności z normą lub innymi wymaganiami.
Zobacz także
NIEZDOLNOŚĆ DO PRACY
– niezdolną do pracy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do […]
ZJAWISKO STROBOSKOPOWE
– polega na tym, że poruszający się cyklicznie przedmiot (np. wirujący) wydaje się nieruchomy, jak również obrazy kolejnych faz ruchu przedmiotu następujące dostatecznie szybko po sobie obserwuje się jako obrazy ruchu ciągłego. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy, ODDK, Gdańsk 2006 r. – zjawisko polegające na tym, że przedmiot poruszający się […]
JAKOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA ŻYWNOŚCI
– zespół cech obejmujących smak, zapach, wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomocy zmysłów człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).