– premier Prus i kanclerz Rzeszy Niemieckiej, twórca ubezpieczeniowego systemu ochrony zdrowia i regulacji prawnych dotyczących zdrowia publicznego. Według Wikipedii.
Zobacz także
CIĄGŁE DOSKONALENIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY
– proces usprawniania systemu zarządzania w celu osiągnięcia poprawy wszystkich działań związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy, zgodnie z określoną polityką bezpieczeństwa i higieny pracy danej organizacji (np. zakładu pracy). Według PN-N-18001 Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania.
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
KOSZTY BHP
– łączne koszty: ubezpieczenia, wypadków przy pracy, chorób zawodowych, absencji chorobowej, obniżonej wydajności pracy, obniżonej produkcji i jej jakości, wdrażania, utrzymania i doskonalenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy. Według PN–N–18004. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wytyczne.