– urządzenie zawierające w sobie co najmniej element chroniący przed wstecznym przepływem gazu oraz element powodujący wygaszenie płomienia. Według rozporządzenia Ministra Gospodarki z 27 kwietnia 2000 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy pracach spawalniczych (Dz. U. Nr 40, poz. 470.).
Zobacz także
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
UJĘCIE WÓD PODZIEMNYCH
– zespół urządzeń wodnych służących do wydobywania wody podziemnej i jednocześnie zabezpieczających tę wodę przed zanieczyszczeniem. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia .
INSPEKTOR ds. BHP
– pracownik służby bhp posiadający wyższe wykształcenie i minimum 2-letni staż zawodowy lub średnie wykształcenie i 4-letni staż zawodowy. Warunkiem zatrudnienia na takim stanowisku jest ukończenie szkolenia dla pracowników służby bhp. Według rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 2 września 1997 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy. (Dz. U. nr 109, poz. 704 z […]