– ogół warunków, które muszą być spełnione, i działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
Zobacz także
PRION
– białko zbudowane z około 250 aminokwasów, które występuje w komórkach zdrowych (prionowa proteina komórkowa) i powiązane są z błonami komórkowymi. Białka te są kodowane przez geny, przy czym mutacja tych genów powoduje powstanie białka o zmienionej konformacji – białka prionowego patogennego, czyli chorobotwórczego. Białko prionowe patologiczne ulega kumulacji we wnętrzu komórki, prowadząc do jej […]
BADANIA NAUKOWE I ROZWOJOWE
– to wszelkie doświadczenia naukowe, analizy lub badania chemiczne przeprowadzane w kontrolowanych warunkach z użyciem substancji w ilości mniejszej niż 1 tona rocznie. Według ustawy z dnia 11 stycznia 2001 o substancjach i preparatach chemicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 152, poz. 1222) oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1907/2006 z […]
BENCHMARKING
–technika badania najlepszych sposobów postępowania zarówno w organizacji (np. przedsiębiorstwie), organizacjach konkurencyjnych lub w innych gałęziach przemysłu, umożliwiająca organizacji adaptację lub doskonalenie się. Według PN–N–18004. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wytyczne.