– stan, w którym ryzyko odniesienia obrażeń (przez osoby) lub spowodowania szkody zostało ograniczone do akceptowalnego poziomu. Ta definicja, jako jeden z aspektów jakości, obowiązuje w normach dotyczących jakości. Są również inne definicje terminu “bezpieczeństwo”, jak np.: osiąganie poziomu ryzyka akceptowalnego dla danego przedsiębiorstwa.
Zobacz także
KOMFORT CIEPLNY
– 1) stan, w którym człowiek czuje, że jego organizm znajduje się w stanie zrównoważonego bilansu cieplnego, tzn. nie odczuwa ani uczucia ciepła, ani zimna. Według Wikipedii; 2) stan, w którym temperatura wewnętrzna ciała wynosi 36,6-37,0°C, średnia temperatura powierzchni skóry mieści się w granicach 32-34°C, a ilość ciepła utraconego przez parowanie potu nie przekracza 20% […]
NARZĘDZIA RĘCZNE O NAPĘDZIE ELEKTRYCZNYM (elektronarzędzia)
– narzędzia (maszyny, urządzenia) ręczne napędzane silnikiem elektrycznym, pneumatycznie lub magnetycznie, przeznaczone do wykonywania pracy mechanicznej. Skonstruowane w ten sposób, że silnik stanowi część składową narzędzia, które w łatwy sposób może być przeniesione na miejsce pracy i które podczas pracy jest trzymane w ręku lub podwieszone. Narzędzie może być wyposażone w wałek giętki, przy czym […]
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY
– część ogólnego systemu zarządzania organizacją, która obejmuje strukturę organizacyjną, planowanie, odpowiedzialność, zasady postępowania, procedury, procesy i zasoby potrzebne do opracowania, wdrażania, realizowania, przeglądu i utrzymywania polityki bezpieczeństwa i higieny pracy. Według PN-N-18001:2004. Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Wymagania.