– mikroskopijnej wielkości jednokomórkowy organizm, występujący w niezliczonych ilościach prawie wszędzie. Większość jest nie szkodliwa. Tylko mała ich część ma charakter chorobotwórczy. Ziarniniaki są kuliste, średnicy około 0,001 mm. Należą do nich gronkowce występujące w skupiskach w kształcie grona i paciorkowce układające się w łańcuszek. Bakterie rozmnażają się szybko i osiągają w warunkach idealnych czas generacji około 20 min. Niektóre bakterie wytwarzają silne toksyny, będące jednymi z najsilniejszych znanych substancji trujących . Według R.M. Youngson, Collins Słownik encyklopedyczny Medycyna; RTW 1997 r.
Zobacz także
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz.1252.) termin przydatności do spożycia – termin, o którym mowa w art. 24 rozporządzenia nr 1169/2011;. Artykuł 24 Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia i data zamrożenia 1. W przypadku środków spożywczych, które z mikrobiologicznego punktu widzenia szybko się […]
KONTENER MAŁY
– to kontener, który wszystkie wymiary zewnętrzne (długość, szerokość oraz wysokość) ma mniejsze niż 1,5 m, lub kontener o pojemności nie większej niż 3 m3. Według oświadczenia rządu polskiego z dnia 16 stycznia 2009 r. w sprawie wejścia w życie zmian do załączników A i B Umowy europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych (ADR), […]
MATERIAŁ NIEBEZPIECZNY
– materiał, który ze względu na swoje właściwości chemiczne bądź biologiczne może w razie nieprawidłowego obchodzenia się z nim w związku z przewozem lub magazynowaniem spowodować śmierć, rozstrój zdrowia lub uszkodzenia ciała ludzkiego albo zniszczenia lub uszkodzenia dóbr materialnych.