– (spirytus drzewny, metanol), pod względem barwy, smaku i zapachu podobny do alk. etylowego, co bywa przyczyną często śmiertelnych zatruć; otrzymywany drogą destylacji drewna lub syntezy chemicznej, szeroko używany jako rozpuszczalnik; po spożyciu alkoholu metylowego szybko występują objawy zatrucia, wśród nich: uszkodzenie nerwu wzrokowego prowadzące do nieodwracalnej ślepoty, głuchota, następnie osłabienie tętna i niewydolność oddechowa prowadząca do śmierci, będącej następstwem porażenia oddechu, obrzęku mózgu i płuc. Według Ilustrowanego słownika technicznego dla wszystkich- H. Chmielewski, I. Baran, S. Skupiński, WNT, wyd. 3, Warszawa 1968.
Zobacz także
ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA SZKODĘ
– kto wytwarza w zakresie swojej działalności gospodarczej (producent) produkt niebezpieczny, odpowiada za szkodę wyrządzoną komukolwiek przez ten produkt. Odpowiedzialność ta ponoszona jest również wówczas, gdy producent (lub inna odpowiedzialna osoba) nie przyczynił się do powstania szkody. Odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny nie można wyłączyć ani ograniczyć. Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt […]
WYJŚCIE EWAKUACYJNE
– z pomieszczeń, w których mogą przebywać ludzie, należy zapewnić bezpieczne wyjście prowadzące bezpośrednio na przestrzeń otwartą albo bezpośrednio lub pośrednio na poziome lub pionowe drogi komunikacji ogólnej, zwane drogami ewakuacyjnymi. Szerokość wyjścia ewakuacyjnego powinna być dostosowana do liczby osób przebywających w pomieszczeniu, licząc 0,6 m na 100 osób, przy minimalnej szerokości 0,9 m i […]
SYSTEM WCZESNEGO OSTRZEGANIA O NIEBEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI I PASZACH (Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF)
– to postępowanie organów urzędowej kontroli żywności i innych podmiotów realizujących zadania z zakresu bezpieczeństwa żywności. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).