– (etanol, alkohol absolutny, alkohol bezwodny) związek organiczny, pochodny węglowodorów, otrzymywany drogą fermentacji; ciecz bezbarwna o charakterystycznym smaku i zapachu (składnik napojów alkoholowych); w przemyśle stosowany jako rozpuszczalnik, do produkcji wielu związków chemicznych i preparatów farmaceutycznych; stosowany jako dodatek do paliw silnikowych. Według Ilustrowanego słownika technicznego dla wszystkich- H. Chmielewski, I. Baran, S. Skupiński, WNT, wyd. 3, Warszawa 1968.
Zobacz także
RECYKLING
–rozumie się przez to odzysk, w ramach którego odpady są ponownie przetwarzane na produkty, materiały lub substancje wykorzystywane w pierwotnym celu lub innych celach; obejmuje to ponowne przetwarzanie materiału organicznego (recykling organiczny), ale nie obejmuje odzysku energii i ponownego przetwarzania na materiały, które mają być wykorzystane jako paliwa lub do celów wypełniania wyrobisk Według ustawy […]
TOKSYNA (jad)
– w szerszym ujęciu: trucizna organiczna, wytwarzana przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta; w węższym ujęciu: jad bakteryjny (wydalany przez bakterie do środowiska ich życia). Według Wikipedii.
OLŚNIENIE
– 1) warunki widzenia, w których występuje zmniejszenie zdolności rozpoznawania przedmiotów, spowodowane nadmierną luminancją albo nadmiernym jej kontrastem przestrzennym lub czasowym. Według A. Uzarczyk, Czynniki szkodliwe i uciążliwe w środowisku pracy, ODDK,2006 r.; 2) olśnienie jest doznawane wywołanym jaskrawymi powierzchniami występującymi w polu widzenia i może być doznawane jako przykre lub przeszkadzające. Olśnienie spowodowane odbiciami […]