– automatyczny proces dostosowywania się ogniskowej oka do zmieniającej się odległości punktu obserwowanego od obserwatora. Osiągana jest przez zmianę długości ogniskowej soczewki oka, tak by na siatkówce powstawały ostre obrazy przedmiotów położonych w pewnym zakresie odległości. U ludzi akomodacja zachodzi dzięki odruchowym zmianom kształtu soczewki oka, wywołanym napięciem lub rozluźnieniem mięśni ciała rzęskowego. Według Słownika wyrazów obcych pod red. prof. dr J. Tokarskiego, PWN Warszawa 1980.
Zobacz także
OCHRONA ŚRODOWISKA
– podjęcie lub zaniechanie działań, umożliwiające zachowanie lub przywracanie równowagi przyrodniczej. Polega w szczególności na racjonalnym kształtowaniu środowiska i gospodarowaniu zasobami środowiska zgodnie z zasadą zrównoważonego rozwoju, przeciwdziałaniu zanieczyszczeniom, przywracaniu elementów przyrodniczych do stanu właściwego. Według ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska (tekst jedn.: Dz. U. z 2008 r. Nr 25, […]
HERC (Hz)
– jest jednostką główną częstotliwości w układzie SI i wyraża częstotliwość przebiegu okresowego, którego okres wynosi 1 sekundę. 1 Hz = 1 cykl/s; 1 KHz = 1000 Hz; 1 MHz = 1000 KHz. Według A. Isaacsa Słownik fizyki, Prószyński i S-ka, 1999 r.
ŚRODEK SPOŻYWCZY ZEPSUTY
– środek spożywczy, którego skład lub właściwości uległy zmianom wskutek nieprawidłowości zaistniałych na etapie produkcji, obrotu lub pod wpływem działań czynników naturalnych, takich jak: wilgotność, czas, temperatura lub światło, albo wskutek obecności drobnoustrojów, a także zanieczyszczeń, powodujących, że nie nadaje się on do spożycia zgodnie z jego przeznaczeniem w rozumieniu art. 14 ust. 2 lit. b i ust. 5 […]