– zawiesina mikroskopijnych cząsteczek cieczy lub ciał stałych w gazie; różnorakie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, lakiernictwie, ochronie roślin, klimatyzacji i in. Według. m. in. PN-ISO-4225 Ochrona czystości powietrza. Terminologia i jednostki związane z aerozolem i pyłem.
Zobacz także
RUSZTOWANIE ROBOCZE
– konstrukcja budowlana, tymczasowa, z której mogą być wykonywane prace na wysokości, służącą do utrzymywania osób, materiałów i sprzętu.
DOTYK BEZPOŚREDNI
– dotknięcie przez człowieka lub zwierzę części czynnych. Według PN-IEC 60050-826 Międzynarodowy słownik terminologiczny elektryki.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
– szczególne wartości środka spożywczego ze względu na: a) energię (wartość kaloryczną), niezależnie od tego, czy środek spożywczy jej dostarcza i w jakiej ilości, b) składniki odżywcze, niezależnie od tego, czy środek spożywczy je zawiera, czy nie. Według ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.