Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. - dobre praktyki

Fabryka_Cukierków_Pszczółka_Sp_-z_oo_dobrepraktyki

„Pszczółka” Sp. z o.o. – Wyzwania dla sektora słodyczy

Współczesny przemysł cukierniczy staje przed nowymi wyzwaniami – zmieniają się bowiem oczekiwania klientów. Wzrasta świadomość ekologiczna a konsumenci zwracają coraz to większą uwagę na kwestie zdrowego odżywiania. Pszczółka to firma z ponad sześćdziesięcioletnią tradycją, która z powodzeniem radzi sobie z nowymi potrzebami rynku.

Nowe wyzwania

Szansą na zdobycie klientów jest tworzenie produktów funkcjonalny np. wzbogaconych witaminami i minerałami, zawierających niskoprzetworzone produkty naturalne takie jak mielone owoce. Powstała w 1952 roku Fabryka Cukierków „Pszczółka” cały czas rozwijała się i przeobrażała. Najnowsza inwestycje pozwoliły na osiągnięcia najwyższych standardów technologicznych i poprawiły bezpieczeństwo. Po zmianie lokalizacji firmy wzrosło zatrudnienie ze 125 do 215 osób, a wskaźnik wypadkowości zmalał dwukrotnie. Fabryka Cukierków „Pszczółka” otrzymała nagrodę II stopnia w kategorii „rozwiązania techniczne i organizacyjne zastosowane w praktyce”.

PPOŻ.

Zakłady przemysłu cukierniczego szczególnie narażone są na niebezpieczeństwo pożaru. W Fabryce „Pszczółka” kładzie się szczególny nacisk na związane z tym kwestie bezpieczeństwa. Zakład wyposażony jest we wszystkie niezbędne urządzenia takie jak systemy sygnalizacji pożaru, oddymiania klatek schodowych, magazynów i wind, oświetlenie awaryjne i ewakuacyjne i oczywiście hydranty i gaśnice. Równie duży nacisk kładzie się na prewencję czyli: szkolenia i opracowanie dokumentacji przeciwpożarowej.

Ekologia

Współcześnie równie ważne jak rentowność zakładu istotne jest to jak zakład oddziałuje na środowisko.

„…kwestie ochrony środowiska są nam bardzo bliskie. Dowodem tego jest:

  •  racjonalna gospodarka odpadowa, w tym eliminacja ilości odpadów produkcyjnych, ich selektywna zbiórka i współpraca z firmami recyklingowymi,
  •  ograniczanie zużycia wody poprzez stosowanie obiegów zamkniętych,
  •  zmniejszenie emisji poprzez zastosowanie nowoczesnych kotłów gazowych wyposażonych w modulowane palniki oraz ekonomizery zapewniające możliwie niskie zużycie gazu,
  •  regularne przeglądy, remonty oraz nadzór nad eksploatacją urządzeń.”

Powiedział Robert Budnicki prezes zarządu Fabryki Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o.

 

Materiał jest także umieszczony na platformie wydawniczej, przyjaznej do czytania treści na smartfonie, zobacz poniżej:


Zapytaj o współpracę w zakresie kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa w Twojej firmie, skontaktuj się teraz z Michałem Sekundą Dyrektorem handlowym SEKA S.A. tel.: 22 517 88 66 | e-mail: michal.sekunda@seka.pl


W cyklu DOŚWIADCZENIE, opisaliśmy już kilka bardzo ciekawych case study działań SEKA S.A. ze swoimi klientami, do których należą największe światowe marki:

Shell – interweniuj, przestrzegaj, szanuj Więcej…

 

 

AMREST – Quick service & casual dining Więcej…

 

 

Rolls-Royce – organizator pracy bezpiecznej Więcej…

 

 

DHL – „O mały włos” Więcej…

 

 

PROSAVE.pl – Życie chronione wiedzą Więcej…

Pobierz najnowsze wydanie magazynu SEKA
Zobacz także
Wyszukiwarka szkoleń
Znajdź szkolenie

Nadchodzące szkolenia

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.