Niektórzy pracownicy podczas wykonywania swoich obowiązków służbowych są bardziej narażeni na zarażenie się wirusem SARS-CoV-2. Taka sytuacja występuje przy pracach, związanych z zamierzonym lub niezamierzonym kontaktem z czynnikiem biologicznym. Pracodawca jest zobowiązany zapewnić właściwy poziom ochrony pracowników przed możliwością zachorowania na COVID-19.
Zagrożenie związane z możliwością zachorowania pracownika na COVID-19 może mieć dwojaki charakter:
- związany z prowadzeniem określonego procesu pracy,
- wynikający z ogólnych warunków epidemiologicznych.
W pierwszym przypadku, ryzyko jest bezpośrednio związane z rodzajem działalności przemysłowej, usługowej, badawczej lub medycznej, w której występuje zamierzony lub niezamierzony kontakt z czynnikiem biologicznym.
Do takich prac wymienionych w załączniku nr 2 „Wykaz prac narażających pracowników na działanie czynników biologicznych” do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki należą:
- Praca w zakładach produkujących żywność.
- Praca w rolnictwie.
- Praca, podczas której dochodzi do kontaktu ze zwierzętami lub produktami pochodzenia zwierzęcego.
- Praca w jednostkach ochrony zdrowia, w tym w pomieszczeniach izolacyjnych i zakładach, gdzie są wykonywane badania pośmiertne.
- Praca w laboratoriach klinicznych, weterynaryjnych lub diagnostycznych.
- Praca w zakładach gospodarki odpadami.
- Praca przy oczyszczaniu ścieków.
- Praca inna od wymienionej w lp. 1-7, w przypadku której wynik oceny ryzyka, przeprowadzonej zgodnie z § 5 i § 6 rozporządzenia, wskazuje, że czynniki biologiczne mogą być obecne w środowisku pracy.
W zależności od rodzaju kontaktu z czynnikiem biologicznym wyróżniamy dwa rodzaje zakładów pracy:
- zakłady, w których występuje bezpośredni i świadomy kontakt z SARS-CoV-2,
- zakłady, w których nie przewiduje się świadomego zamiaru kontaktu z SARS-CoV-2, lecz z uwagi na charakter ich działalności praca może skutkować narażeniem pracowników na działanie koronawirusa.
Osobną kategorię stanowią wszystkie inne zakłady pracy, w których w związku z wystąpieniem na terenie naszego kraju epidemii może dojść do zakażenia SARS-CoV-2.
Każdy z ww. przypadków jest odmienny i wymaga odrębnego podejścia, zarówno na etapie oceny ryzyka, jak i podejmowanych działań zapobiegawczych i korygujących. Ich rozgraniczenie jest bardzo istotne z punktu widzenia zapewnienia właściwego poziomu ochrony pracowników przed możliwością zachorowania na COVID-19.
Źródło: pip.gov.pl
Zapraszamy do odwiedzenia: Facebook | LinkedIn | YouTube | Twitter | Google | Magazyn SEKA